Hage Makelaars

Hage Makelaars

Blijven of vertrekken?

Blijven of vertrekken?

Een huurcontract (tijdig!) opzeggen of verlengen? Betaal je nog een marktconforme huur? Kan het goedkoper? Zijn er alternatieven? Een heldere analyse brengt de voor- en nadelen van verhuizen versus verlengen in kaart.

Voor een evenwichtige besluitvorming heb je als ondernemer een duidelijk antwoord nodig op vragen zoals:

Wat zijn de kosten en baten van een huurverlenging versus verhuizing?

Welke (verborgen) kosten en risico’s brengt elke optie mogelijk met zich mee?

Welke (toekomstige) eisen en wensen heeft jouw onderneming op het gebied van huisvesting?

Zijn er alternatieven die een verhuizing rechtvaardigen?

Zijn, bij een verlenging, de condities van de huidige overeenkomst voor verbetering vatbaar?

Is onderverhuur een mogelijkheid?

Waar bestaat onze analyse uit?

Een analyse is voor elke onderneming anders. Bedrijfsprocessen krijgen een vertaling naar een programma van eisen, aanwezige marktgegevens en huisvestingsscenario’s. Deze worden getoetst op ruimtelijke aspecten, functionaliteit, eenmalige en exploitatiekosten, planning en haalbaarheid.

Een quickscan van je huurovereenkomst kan verhelderend zijn. Een snelle analyse laat weten of de huurprijs marktconform is. Voor huurders zijn recente transactieprijzen bij vergelijkbare objecten vaak ondoorzichtig. Wellicht is er een besparing mogelijk. Een quickscan is relevant voor bedrijven met ten minste met 6 werkplekken of minimaal 120 m2 kantoorruimte.

Neem eens vrijblijvend contact op!
Verdere stijging overdrachtsbelasting frustreert beleggingsmarkt


Het kabinet kondigde bij de presentatie van de Voorjaarsnota op 20 mei aan de overdrachtsbelasting verder te verhogen.

Het tarief wordt vanaf 1 januari 2023 verhoogd van 9 procent naar 10,1 procent. (Dit geldt niet voor de eigen woning, die blijft 2%, starters 0%). Deze verhoging komt boven op de eerdere aanpassing in 2021 van de overdrachtsbelasting van 6 naar 8 procent én de maatregel uit het coalitieakkoord van 8 naar 9 procent. Deze maatregel remt partijen af om te beleggen in commercieel vastgoed en de hoognodige woningbouw.

De belastingverhoging geldt voor de verkrijging van niet-woningen en voor verkrijgingen van woningen door rechtspersonen en natuurlijke personen die niet zelf de woningen als hoofdverblijf gebruiken, vermeldt de Voorjaarsnota.

Negatief beleggingsklimaat

Dit besluit zorgt ervoor dat beleggers hard worden geraakt en daar bovenop komen nog eens de nadelige effecten van de beoogde hervorming van box 3. In de markt is veel kapitaal beschikbaar voor de broodnodige investeringen in de vastgoedmarkt, maar deze belastende maatregelen zorgen ervoor dat het beleggingsklimaat onder druk komt te staan. Het MKB, zelfstandige ondernemers met een eigen pand en beleggers in commercieel vastgoed ondervinden hier grote nadelen van. Ook de institutionele en particuliere woningbeleggers, die hard nodig zijn voor het aanbod in de vrije huursector, worden geraakt.

Heroverwegen

Professionele beleggers gaan hierdoor hun plannen heroverwegen omdat rendementseisen steeds moeilijker behaald kunnen worden. Kapitaal vindt zijn weg naar andere beleggingen die meer rendement genereren. Nederlandse beleggers in commercieel vastgoed gaan zich concentreren op andere categorieën en buitenlandse beleggers oriënteren zich op andere landen met minder regeldruk. Dat remt de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt steeds verder af met de nodige gevolgen van dien.

Woningbouwopgave

Ook voor de woningbouwopgave is de stijgende overdrachtsbelasting schadelijk omdat de benodigde aantallen nieuwbouwwoningen niet meer worden gerealiseerd. De drempel voor de transformatieopgave van kantoren wordt verder verhoogd en realisatie van de 15.000 woningen die volgens het coalitieakkoord uit deze transformaties moeten ontstaan raakt steeds verder uit zicht.

Financiële impact

Het Ministerie heeft berekend dat de maatregel om de overdrachtsbelasting te verhogen 325 miljoen oplevert. De nadelige financiële effecten gaan naar verwachting een veelvoud van dit bedrag zijn. Dit komt door toenemende druk op de transactieprijzen als gevolg van hogere bijkomende kosten. Lagere transactieprijzen leiden automatisch tot afwaarderingen van vastgoedbeleggingen, een risico voor banken in verband met het aflossen en het verkrijgen van vastgoedfinancieringen. Toenemende druk op beleggingswaarden en transactieprijzen zorgt voor een terugval in onderhoud en verduurzaming van objecten die vastgoedbeleggers in portefeuille hebben.

Onrust

Het verder verhogen van de belastingdruk zorgt voor onrust en onzekerheid op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt voor commercieel vastgoed en woningen. Dat geldt tevens voor het voornemen van Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening om huurprijzen in de vrije sector te reguleren en bescherming in te voeren tot een huurprijs van € 1.250,- per maand.

Het doel is om wonen betaalbaar te houden voor middeninkomens. Gezien de vele nadelige gevolgen weegt het voordeel van betaalbaar wonen niet op tegen de vele nadelen, zoals de druk op de haalbaarheid van het realiseren van noodzakelijke nieuwe woningen, de rem op de beleggingsmarkt, de verduurzaming hiervan en lagere vastgoedwaarden. Naast de particuliere belegger worden ook de institutionele partijen en daarmee de pensioenfondsen die hierin beleggen geraakt.

Mei, 2022 (bron: NVM)

Kenmerken

 • Aangesloten bij

  NVM

 • Aantal medewerkers

  1

Aanbod

Informatie is gebaseerd op de afgelopen 12 maanden.

Contact

Adres & openingstijden

Roggestraat 111
7311 CC APELDOORN
Morgen geopend vanaf 09:00
 • Maandag 09:00-17:30
 • Dinsdag 09:00-17:30
 • Woensdag 09:00-17:30
 • Donderdag 09:00-17:30
 • Vrijdag 09:00-17:30
 • Zaterdag Op afspraak
 • Zondag Gesloten

Contactmogelijkheden

(+31) 55 303 49 34